המקובל רב אשלג כתב, "הבחירה החשובה ביותר בחיינו הינה בחירת הסביבה שלנו". כאשר אנו נמצאים בסביבה אשר אינה תומכת בנו מבחינה רוחנית, יהיה מאוד קשה להילחם נגד ההשפעה שלה. מכאן, כשזה נוגע לילדינו, עלינו לבדוק היטב מי הילדים אליהם הם נמשכים ואילו ילדים הם מושכים אל עצמם. כשילדנו מתבגרים ועולים לחטיבת ביניים ותיכון, מתגברת אף יותר ההשפעה של סביבת החברים עליהם, לכן חשוב ביותר ללמד אותם על מערכות יחסים.
"אתה לא חייב להיות חבר של כולם". זהו רעיון מחזק ומשחרר כשלעצמו. יש לך חופש בחירה. יש לך את הכוח לבחור את החברים שלך. אני מכירה ילדה שהסתבכה עם חבורה בעלת השפעה רעה כי היא הרגישה חסרת יכולת לומר "לא" כשילדים אחרים רצו לצאת לבלות. כאן אנו יכולים לזהות הזדמנות להיכנס ולומר לילדינו: "אתה לא חייב לבלות עם הילד הזה או הילדה הזאת אם זה לא מרגיש לך נכון. סמוך על האינסטינקטים שלך. אתה חייב לנהוג בכבוד, אך אין אתה חייב להיות חבר של מישהו".
חלק מהעניין כאן הוא שאנחנו כבני אדם מתוכנתים להיות חברתיים. אנו רוצים להתאים, אך רוב הילדים עדיין לא מעריכים את הצורך הלא פחות חשוב להיות נאמנים לעצמם. אנחנו כהורים צריכים להסביר להם: "אתה לא צריך לשנות את מי שאתה על מנת להיות חבר של מישהו או להשתייך לקבוצה מסוימת." בתי ספר תיכוניים ידועים לשמצה בזכות הקבוצות השונות הקיימות בהם: ספורטאים, חנונים, מקובלים. אך יש קבוצות רבות בתוך הקבוצות הללו וזה חשוב למצוא את הקבוצה שמדברת אליך; קבוצה אליה אתה מרגיש שייכות.
העיקרון הרוחני כאן הוא לזכור שניצוץ האור הקיים בכל אחד מאתנו עושה אותנו ראויים בדיוק כפי שאנחנו. כאשר זו המודעות שלנו, אנו מרגישים בטוחים לבטא את עצמנו באמת. כשאנחנו פתוחים וכנים לגבי מי אנחנו ומה אנו מרגישים אז אנחנו מצליחים ליצור קשרים אמיתיים. כשאלה הסובבים אותנו לא מתחברים למי שאנחנו באמת, אין כאן בסיס למערכת יחסים טובה. כשאנו רואים את ילדנו מנסים לכופף את עצמם על מנת להתאים, זהו זמן להתחיל שיחה על מה זה אומר להיות אמיתי, מה זה אומר להיות נאמן לניצוץ האור המוצא ביטוי ייחודי בכל אחד מאתנו. שיחה כזאת לא תעזור באופן מידי, אך תמשיכו לגעת בנושא שוב ושוב ובמשך הזמן אתם תראו שינוי במודעות של ילדכם. בסופו של יום, המסר הוא ברור: עליך להיות מי שאתה; זאת הדרך היחידה למצוא חברים אמיתיים.
מאת מיכל ברג,
נשיאה ומנכ"לית של קרן רוחניות לילדים