לפי ספר הזוהר, אחד הדברים החשובים שאנחנו זוכים לו במהלך השינה הוא היכולת להתחבר לעולם הנסתר, הנקרא גם “עולם ה-99 אחוז”.
הכלי שבאמצעותו אנחנו מתחברים לעולם זה הוא החלומות שלנו.
מהו חלום?
נתחיל בכך שכולנו חולמים.
משחר קיומו של המין האנושי קיימים בכתובים תיאורי חלומות שחלמו בני אדם שונים, בהם גם דמויות היסטוריות שהתפרסמו גם בשל החלומות שחלמו, ודי אם נזכיר את החלומות של יעקב אבינו, יוסף, פרעה מלך מצריים ועוד.
החלום הוא אירוע סובייקטיבי המתרחש במוחנו במהלך השינה. לאורך החלום מוקרנים במוחנו מראות, תחושות, חוויות, וסיטואציות, לעתים כאלה הקשורים למציאות שלנו ולעתים כאלה המנותקים ממנה מרחק רב.
בחלומות שלנו יכולים להופיע אלמנטים שונים ומשונים באופן הגיוני וחסר היגיון לחלוטין – אנחנו יכולים לחלום על שיניים ועל כלב, על נחשים ועל טביעה בים סוער, על יציאה למסע ארוך ועל קרב ענקים שאנחנו מנהלים מול דמות שמעולם לא פגשנו. אגב, מחקרים מוכיחים כי אנחנו חולמים למשך זמן השקול לרבע משעות השינה שלנו, אולם לא מצליחים לזכור חלק ניכר מהחלומות שחלמנו.
לפרטים על סמינר “חלומות ופתרונם” לחצו כאן
המשותף לכל החלומות – גם אלה שאנחנו זוכרים וגם אלה שאיננו זוכרים – הוא שאין לנו היכולת לשלוט בהם ולהשפיע על המתרחש בהם, כלומר על מה שאנחנו “רואים” במהלך שנתנו.
כלומר, ההתנהלות של הדברים במהלך החלום אינה תלויה בנו ולכן בני האדם לאורך ההיסטוריה מתאמצים לזכור חלומות ולהיאחז בחלומותיהם, בעיקר כדי לנסות למצוא פירוש לחלומות או לפענח אותם כדי להשליך מתוך המראות שהתקיימו בתת המודע, לחיי היומיום המתנהלים בממד המודע. כלומר, חלומות ופירושם הם אלמנטים מאוד עבורנו וזאת גם הסיבה לכך שאנשים שעסקו בפתרון חלומות ובפירוש חלומות בעולם העתיק, בעיקר בחצרותיהם של מלכים, זכו למעמד נישא מעם והיו בין האנשים הקרובים ביותר למלך.
גם תורת הקבלה מייחסת חשיבות גבוהה לפתרון חלומות והמקובלים מאמינים שלחלומות שלנו יש ערך סימבולי ושאין לפרש אותם כפשוטם. כלומר, לפי חוכמת הקבלה לכל סמל, לכל אלמנט או לכל אירוע המופיע בחלום יש קשר ישיר לאישיותו של החולם, לעבר שלו ולמצבו בהווה, וכן למאוויים הכמוסים והגלויים שלו. לכן יש משמעות גבוהה מאוד לכל פרט שאנחנו מצליחים לזכור מהחלומות שלנו.
המקובלים טוענים שנסיבות החיים השונות מאדם לאדם הן שיוצקות לתוך החלום את משמעותו ולכן בבואנו לפתור חלום, אנחנו לא אמורים להיצמד למשמעות האוניברסאלית של כל סמל, אלא למה שהוא נועד לייצג עבורנו (נרחיב על כך עוד במאמר נפרד בקרוב – על המשמעות האישית והכללית של סמלים בחלום).
לפרטים על סמינר “חלומות ופתרונם” לחצו כאן
כך למשל הופעתו של נחש, או של סוס, או הופעתן של שיניים בחלום עשויים להתפרש באופן שונה מאדם לאדם בהתאם למצבו ולנסיבות חייו בתוכן נחלם החלום הספציפי ואת הדעת על כך יכולים לתת גם מפענחי החלומות אבל גם הוא עצמו.
לכן, ככל שנאמן את עצמנו לזכור יותר מהחלומות שלנו, נצליח לפרש את שחווינו וראינו בהתייחס לחיינו.
פענוח חלומות ופרשנות של חלומות, אם כן, תלויים אם כן ביכולת שלנו לזכור את החלומות שלנו.
מסתבר שיש דרכים רבות שיסייעו לנו לפתח מיומנות בזכירת חלומות. על כך ועל הפרשנות שיש לסמלים השונים המופיעים בחלומות שלנו – במאמרים הבאים.